torstai 13. kesäkuuta 2013

Ohtakari


Päätin valita valokuvieni teemaksi omaperäisesti "taide". Teemaa voisi tarkennettuna kutsua myös "pihataiteeksi". Mielestäni sisustus -niin ulkona kuin sisällä- kertoo siellä asuvista ihmisistä paljon, joten teeman valinta johtui yksinkertaisesti omasta uteliaisuudestani.


ISO P
Ensimmäinen "bongaus" oli ISO perhonen. Oikeastaan heti sen nähtyäni valitsin teemani. Näky oli vaikuttava ja sai mielikuvitukseni heti laukkaamaan. Perhosen tekijä harrastaa taiteen tekemistä ihan tosissaan..tai se voi olla hänen kokopäiväinen ammattinsakin. Ei olisi kummalista, että taiteilija on valinnut henkeäsalpaavan kauniin Ohtakarin inpsiraation läheekseen. Oli miten oli, faktaa on että perhonen ei varmasti ole jäänyt keneltäkään saaren asukkaalta huomaamatta. Näin jälkikäteen harmittaa ettei rohjennut selvittää työn materiaalia. Olisi ollut mielenkiintoista saada selville kuinka kalliista materiaalista on kysymys. Välillä materiaaliratkaisut ovat hyvinkin yllättäviä ja koulumaailmassa (valitettavasti) ratkaisevana tekijänä voiko kyseistä työtä tehdä.
Voisin kuvitella, että tämänkaltainen työ sopisi hyvin ryhmätyöksi. Kuvataiteessa on mielestäni muutenkin liian vähän ryhmätöitä...


Haitari-Karhu
 Toinen löydökseni oli haitaria soittava karhu. Teos näytti yhtä huvittavalta kuin kuulostaakin. Erityisesti silmiin oli mielestäni vangittu persoonallista katsetta. Myös suu oli veistetty veikeän näköiseksi. Karhu oli siis puuveistos, joka oli sijoitettu mökin verannan edustalle. Taideteos poikkesi huomattavasti edellisestä (perhosesta) materiaalin ja kokonsa puolesta, ja olis siksi hyvä lisäys "kokoelmaani".

Saariston lapset
Viereisestä talosta löytyi "minimökki", joka ei sinänsä ollut ulkoisesti mitenkään erityinen, mutta kiinnitti huomioni sillä se kirjaimellisesti näytti miniversioilta saaren taloista. Oikeastaan, koin että saaren "normaalit" rakennukset muistuttivat juuri tämänäköisiä "leikkimökkejä". Saarella kulkiessa olikin epätodellinen olo. Tuntui kuin kävelisi "Saariston lapset" -sarjan kulisseissa. Mysteeriksi jäi kysymys "minimökin" tarkoituksesta. Jostakin syystä minulle jäi olo, että sillä oli jokin käyttötarkoitus kuin vain esteettisyyden tuominen.
Pöllö
Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä löytyi Pöllö. Taideteos teki erityisen vaikutuksen senkin takia, että pienryhmämme on nimetty kyseisen linnun mukaan. Olen muutenkin tykästynyt kyseiseen lintulajiin sen persoonallisen ulkonäkönsä vuoksi.

Teos sijaitsi autotallikatoksen yläpuolella. Sen verran korkeutta teoksen sijainnilla on ettei sitä heti välttämättä huomaa. Korkeuden vuoksi en saanut teoksesta kunnollista kuvaa enkä voinut ottaa selville materiaalia. Epäilen sen olevan tehty puusta, mutta yhtä hyvin se voisi olla muoviakin. Jälleen jäi siis jotain mysteeriksi.

Pienellä saarella löytyi siis neljä "silmiinpistävää" taideteosta, jotka kaikki olivat ilokseni erilaisia. Asia, mikä yhdisti näitä, oli niiden "käyttötarkoitus". Olen vahvasti sitä mieltä, että ihmisellä on luontainen taipumus (kuva)taiteeseen; sen ilmaisemiseen ja ihailemiseen.


En siis kummastele toteamusta, että perusopetuksen kuvataiteen tehtävänä on ennenkaikkea auttaa oppilasta nauttimaan ja arvostamaan visuaalista kulttuuria omalla tavallaan. Myös se, että oppilas saa käsityksen kuvallisen ilmaisun erilaisista mahdollisuuksista on olennaista. (2006, 111) Juuri koulun kontekstissa oppilaalla voi olla mahdollisuus erilaisista taustoistaan huolimatta kokea erilaisia tekniikoita savitöistä sarjakuviin.

1 kommentti:

  1. Tosi hyvä teema ja käsitteistön hakeminen.Väittäisin jääneen monelta huomaamatta....tätä oli hauska lukea. Kommenttisi ryhmä/paritöiden tärkeydestä oli oikeaan osunut. Motiivikuvaus tuntui sopivan valokuvaukseen ja parantavan kuvien "laatua" . Antti L.

    VastaaPoista